OVENGEDROOGD HAARDHOUT

Bij de kap van de boom bevat de stam (en na het zagen en kloven), het blok, een vochtpercentage van circa 50-60% (afhankelijk van de houtsoort).
Wanneer we deze natte blokken zouden gaan stoken verbranden we dus heel veel vocht. Door deze vorm van vervuilende verbranding ontstaat er een aanslag in de kachelpijp welke creosoot (teer afzet) wordt genoemd. Deze teerachtige substantie, stijgt op in de warme dampen en gaat aan de binnenkant van het rookkanaal kleven en kan bij een te hoge temperatuur gaan branden waar het is vastgekoekt. Is dit in het rookkanaal dan is de kans op schoorsteenbrand heel erg groot. Creosoot kan tevens ontstaan door slechte isolatie van de kachelpijp of een onvolledige verbranding wegens slechte trek.
Mocht u deze teeraanslag verwijderd willen hebben neem dan even contact op met een ASPB geregistreerde schoorsteenveger.

NIET OVENGEDROOGD HAARDHOUT

Wanneer u geen ovengedroogd hout heeft aangeschaft moet het hout aan de buitenlucht drogen, dit duurt MINIMAAL 2 jaar (Eiken kan wel 3 jaar nodig hebben). Wanneer u het hout buiten op gaat slaan, dan moet de wind er van alle kanten bij kunnen om het hout te laten drogen. De Buitenzijde van het hout zal dan een vochtpercentage van circa 20-22% bevatten alleen de binnen zijde zal dan nog altijd circa 25-29% zijn. U heeft dus tijd en ruimte nodig.
Let er ook op dat u het hout niet te dicht op elkaar pakt of tegen een muur pakt. Het vocht wat niet uit het hout kan zal gaan schimmelen.
Oven gedroogd haardhout heeft afhankelijk van de houtsoort een restvochtpercentage van 9-20% (meestal rond de 16-17%).
Het lage vocht percentage is nodig om het hout heel gemakkelijk aan te steken.
Tweede voordeel is dat u uit Oven gedroogd haardhout veel meer rendement haalt omdat er weinig vocht wordt verbrand en er dus schoon verbrand wordt, dit zorgt voor een hoog rendement. Daarnaast zijn er nog meer voordelen van oven gedroogd hout; alle ongedierte en schimmels sterft in de droogkamer waardoor het hout door de condensatie wel helemaal schoon is. Wanneer hout oven gedroogd is, is het hout ook aanzienlijk lichter en dus eenvoudiger te transporteren.